Pizzadej – det perfekte håndværk

Velkommen til videnskaben bag den perfekte pizza!

Den perfekt pizzadej er altid en work-in-progress, men det er heldigvis sjovt og smager generelt altid godt, men jagten på den ekstra kant er en personlig preference, der tager tid, hævetid, gær, surdej, salt osv. Grundlæggende er der forskel på folks pizza præferencer, alt efter om man er i det Neapolitanske eller det Romanske køkken – det afhænger i bund og grund af mængden af hydrering i pizzadejen. En klassisk neapolitansk har høj hydrering (70%), hvor en romansk har lav (60%) og nogle gange har den romansk durum mel indblandet. Jeg vil personligt gå med en mellemvej, hvilket vil sige 65% hydrering. Det er nemmere at arbejde med, og kanten bliver ikke alt for fluffy. Der SKAL salt i dejen, ellers får du aldrig nogensinde smidt den i ovnen uden at den revner, men mængden af salt er en præference, og skal justeres tilsvarende med mængden af vand. Desto mere vand, desto mere salt. 

Her er lidt gode fifs på vejen. Giv ikke op – det kræver øvelse, øvelse og mere øvelse for at få den perfekte pizza.

Olivenolie
Når din dej skal stå lidt, så coat den lidt med olie, så tørrer den ikke ud i køleskabet eller på køkkenbordet, det giver også din dej lidt ekstra dybde, og er godt til en standard ovn.

Honning
Er en ekstra smagsgiver, og kan booste din gær/surdej. En teskefuld er fint, men smag til.

Surdej
Erstat halvdelen af gæren med en spiseskefuld surdej, hvis du ønsker endnu mere dybde. Pas på med at lade den hæve for længe og for varmt. Hvis din surdej æder alt strukturen, kan du vinke farvel til din pizza night.

Mel
Tipo 00, jo højere kvalitet desto bedre.    

Durum Mel
Coat dejen godt og grundigt inden du former den til pizza og fyld påføres

Varm ovn 
Så varm som overhovedet muligt

Leopard
Gode leopard pletter kræver 350 grader minimum og, at man beholder så mange luftbobler i dejen som muligt. Kan du se luftbobler i din dej, så sørg for, at den side af din dej altid vender op.

Bagestål
Ejer du ikke en pizzaovn, som kan bliver over 250 grader varm, så er et bagestål din bedste ven. Den giver ekstra varme til din pizzabund og kan være med til at skabe nogle gode bobler, samt en god sprød pizzakant.

Følg med på de sociale medier
Husk endelig at følge med på de andre sociale platforme, hvor jeg både deler flere opskrifter fra det søde og saltede køkken. Derudover kommer der også tips om en sund livsstil, ernæringsviden og andre guldkorn. Du kan følge mig på instagram, hvor jeg også poster, når der kommer nye opskrifter, så du ikke misser en ny opskrift.

Tid i alt:
+12 timer

Arbejdstid:
1 time

Antal portioner:
6 pizzaer

Ingredienser

Pizzadejen
1000g mel
650 ml vand
25g salt
5g gær
Durum mel, til håndtering af dejen

Bonus
1 spsk. olivenolie
1 tsk. honning





Fremgangsmåde

  1. Start med at mixe vand, gær, honning og eventuel surdej. Opløs det hele. 
  2. Herefter tilsætter du mel til din opløsning. Sørg for at mixe godt til dejen er helt våd og der er begyndende gluten struktur. Det tager minimum 3-4 minutter i røremaskinen.
  3. Herefter dækker du dejen til med et viskestykke, og lader den stå og hvile +15 minutter uden salt, da vi skal have vores mel til at arbejde og suge mest muligt vand. 
  4. Herefter tilsættes salt og nu mixes den yderligere (5 min) indtil alt salten er inkorporeret og til at, dejen samler sig. 
  5. Nu har du din pizzadej. Herefter vil jeg anbefale, at du bruger stretch and fold teknikken 3-4 gange med 20-30 minutters interval. Dette skridt kan gøre dejen meget nemmere at arbejde med senere, især hvis den er våd. 
  6. Lad den stå 30 minutter og stram den så op, og giv den lidt olie inden du kommer den på køl. 
  7. Dejen kan stå og ”modne” og blive lækker i køleskabet i op til 3 dage alt efter kvaliteten af mel, men den er god efter 1 overnatning. Hvis du er nybegynder anbefaler jeg en dag, da dejen bliver sværere at arbejde med desto længere den er i køleskabet. 
  8. Vær forsigtig med dejen når du tager den ud, af din beholder. Du skal gøre det forsigtigt, så du behold så meget luft i den som muligt. Bol den op på køkkenbordet 1-2 timer før spisning, sigt efter 220-250 g dej per pizza, igen efter præference.

Fyld

Fyld er igen en præference, men grundreglen jo bedre kvalitet desto bedre resultat.

Rød pizza bør altid have følgende:

  • Frisk Mozzarella
  • Revet Parmesan
  • Frisk Basilikum
  • Gode tomater til tomatsovs (Tomat + basilikum + salt + olivenolie)
  • God olivenolie
  • Oregano

Herefter er det ellers bare slaraffenland i supermarkedet på jagt efter de bedste råvarekombinationer. 

Energifordeling
Denne energifordeling er uden fyld.

571 kcal pr. portion
Protein: 17,5g
Kulhydrat: 119,1g
Fedt: 3,3g
Salt: 1646mg

3 Comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *