Surdejs boller

Du kan med fordel ændre på mel typerne, hvis du gerne vil eksperimentere lidt med opskriften. Du behøver ikke mere end 300g hvedemel udgangspunkt – alt andet kan du ændre på, men ikke mængden af hvedemel. Min erfaring er, at surdejens hæve evne har bruge for denne mængde almindeligt mel, for ikke at blive meget tæt og miste sine mange luftlommer. Du skal derudover også være opmærksom på mængden af fuldkorns mel, da de suger lidt mere vand. Prøv dig frem – du kan altid justere vandmængden, hvis du tilføjede mere fuldkornsmel.

Følg med på de sociale medier
Husk endelig at følge med på de andre sociale platforme, hvor jeg både deler flere opskrifter fra det søde og saltede køkken. Derudover kommer der også tips om en sund livsstil, ernæringsviden og andre guldkorn. Du kan følge mig på instagram, hvor jeg også poster, når der kommer nye opskrifter, så du ikke misser en ny opskrift.

Tid i alt:
12 timer

Arbejdstid:
20 min

Antal portioner:
12 stk.

Ingredienser

400g hvedemel
200g fuldkornshvedemel
50g grahamsmel
6 dl vand
ca. 100g aktiv surdej
5g gær
1 tsk. honning
1 spsk. salt

Fremgangsmåde

  1. Kom vand, gær, surdej og honning i en skål og rør godt. Du kan bruge en røgmaskine, hvis du har det. Det er nemmere, men ikke nødvendigt.
  2. Bland derefter melen i lidt efter lidt. Når det er blandet med væsken kommes saltet i. Det er vigtig, at du ikke kommer den i sammen med vandet, da saltet kan dræbe bakterierne i din surdej.
  3. Når saltet er rørt i dejen og fri for klumper, skal dejen æltes godt igennem. Enten ved håndkraft (er tidkrævende) eller i røremaskinen på middel/høj hastighed indtil dejen slipper kanten. Det er her vi skaber glutennetværk i dejen, så der kommer fine luftlommer.
  4. Gør et viskestykke fugtigt og kom det over skålen, så toppen af dejen ikke udtørrer, mens den hæver. Lad dejen stå på køkkenbordet i 2-3 timer for at hæve og derefter i køleskabet natten over eller i minimum 10 timer. Min erfaring er at dejen får mest smagt og forbliver fugtig, hvis du koldhæver.

Bagning

  1. Tænd ovnen på 250 grader. Hvis du har et bagestål kan du med fordel komme det i ovnen samtidig med at den opvarmer, så den er gennemvarmet inden du bager dine boller.
  2. Dejen er tynd – det er meningen, så jeg kommer dejen ud på bordet. Jeg bruger så en dejskraber til at skære et stykke af dejen, for ikke at ødelægge luftboblerne vi har brugt lang tid på at skabe. Placerer den på et stykke bagepapir og fortsæt med samme fremgangsmåde.
  3. Tag bagepladen ud med bagestålet på og kom bagepapiret derpå.
  4. Bag bollerne i 10 min ved 220 grader og derefter skru ned til 200 grader de sidste 10 min.

Energifordeling

212 kcal pr. bolle
Protein: 5,8g
Kulhydrater: 41,4g
Fedt: 1,4g
salt: 657mg

2 Comments

  • Helena

    Super sprøde og saftige. Så nemme at lave aftenen før i weekenden, så de er klar til søndag. Det var et stort hit med børnene herhjemme!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *