Appelsin julecheesecake
Den lækreste appelsin cheesecake med Bastogne kiks og appelsin gelé – en skøn kombination! Friskpresset appelsin og appelsinskal giver en skøn dybde og friskhed til kagen, så det virkelig smager igennem. Bastogne kiksebunden er med til, at give lidt kanelsmag til cheesecakesmagen og giver derfor et lille strejf af jul. Den er dog god både til de kolde og varme måneder.
Håber i skal prøve den – og i vil nyde den ligeså meget som vi har gjordt herhjemme!
Følg med på de sociale medier
Husk endelig at følge med på de andre sociale platforme, hvor jeg både deler flere opskrifter fra det søde og saltede køkken. Derudover kommer der også tips om en sund livsstil, ernæringsviden og andre guldkorn. Du kan følge mig på instagram, hvor jeg også poster, når der kommer nye opskrifter, så du ikke misser en ny opskrift.
Tid i alt:
6 t minimum
Arbejdstid:
1-1 1/2 t
Antal portioner:
12 portioner
Ingredienser
Bund
220g Bastogne kiks
100g smør
60g mandler
Fyld
2 1/2 dl fløde
200g creme fraiche 13-18%
200g flødeost neutral
125g sukker
1/2 vaniljestang
1 usprøjtede appelsin
4,5 blade husblas
Appelsin gelé
3,5 blade husblas
2 dl friskpresset appelsinjuice
Syltede appelsin pynt
1 usprøjtede appelsin
1/2 vaniljestang
85g sukker
100g vand
Fremgangsmåde
- Kom Bastogne kiks og mandler i en minihakker eller foodprocesser og blend det til en mel.
- Smelt smøren og bland det godt med kikseblandingen.
- Kom det i en springform – enten en stor eller to små – dækket med bagepapir samt siderne i bageplast og spred det godt ud. Pres det ned med en ske eller et glas. Kom den på køl mens du laver fyld.
Fyld - Læg husblas i en skål med koldt vand i 10 minutter.
- Riv appelsinskral fint. Flæk en vaniljestang og bland vaniljekornene med lidt sukker.
- Bland fløde, sukker, vanljesukker og appelsinskald og skum det godt. Pisk dog ikke for meget.
- Pisk flødeost og creme fraiche i en anden skål til den er fri for klumper. Vend derefter blandingen med flødeskummet forsigtigt, så alt luften ikke forsvinder.
- Pres appelsinen og kom appelsinsaften i en gryde og varm det op. Tag det af kogepladen og vrid husblasen godt og tilsæt det i den varme appelsinjuice. Bland godt sammen.
- Tilsæt et par skefulde cheesecake fyld deri, så du køler appelsin-husblas blandingen og den ikke klumper i dit fyld.
- Kom den derefter over i resten af fyldet og vend det godt sammen.
- Held cheesecake fyldet over bunden og lad det køle af i minimum 3 timer inden appelsin gelé tilføjes til toppen.
Syltede appelsiner - Skær en appelsin i tynde skiver. Koge dem i ca. 1 minut i almindeligt vand. Lad dem dryppe af.
- Kom sukker, vand og vanilje i en gryde. Bring det til kog og når sukkeret er smeltet tilføjer du de kogte appelsinskiver. Lad dem simre i sukkerlagen i 15-20 minutter.
- Tag dem af varmen og hæld sukkerlage og appelsiner på glas. Kom dem i køleskabet til servering.
Appelsin gelé - Lig husblas i en skål med koldt vand i ca. 10 minutter.
- Opvarm appelsinjuicen til kogepunktet i en gryde. Tag gryden af varmen og opløs udredet husblas blade i appelsinsaften. Rør rundt til de er opløst. Lad det køle godt af, så du kan røre ved blandingen – ca. lillefingervarmt.
- Hæld forsigtigt appelsin gelén over cheesecake og lad den yderligere stå i køleskabet i minimum 2 timer.
Servering - Tag springform, bageplast og kom cheesecake på et fad. Dekorer med syltede appelsiner og andet pynt.
Energifordeling
427 kcal pr. portion
Protein: 5,4g
Kulhydrat: 35,4g
Fedt: 29,2g
Kostfiber: 1,5g
Salt: 342mg